söndag 24 oktober 2010

Sockerberoende

Vet du att alkohol är en drog? Dum fråga. Vet du att tobak är en drog? Dum fråga. Vet du att socker är en drog? Kanske inte en så dum fråga. Om ett nytt livsmedel som introducerades i dag uppvisade bara hälften av de (bi)verkningar som socker har skulle det antagligen omedelbart förbjudas.

Sockerberoende är ett beroende av socker i alla dess former samt snabba kolhydrater då de omvandlas till socker väldigt snabbt i kroppen. Beroendet är dock omtvistat bland svenska läkare och det har inte fått officiell status som en sjukdom. Vissa räknar med att upp till 75 % av alla människor har en medfödd, ärftlig känslighet för socker och snabba kolhydrater och av dessa är ungefär en fjärdedel extra känsliga.
 

Den som tror att en sockerberoende person bara är en godisgris och att det väl inte är så farligt, misstar sig grundligt. Det är nämligen samma ämnen (signalsubstanser) och samma processer i hjärnan som är inblandade vid alla former av beroende, och därför fungerar alla beroendeframkallande droger på liknande sätt. Socker påverkar alltså samma biokemiska system i kroppen som droger av typen morfin och heroin gör, med både beroende och abstinens. Lika lite som en alkoholist kan dricka "bara lite" alkohol eller en heroinmissbrukare kan ta "bara ett par" sprutor kan en sockerberoende äta "bara lite" socker. När man börjar stoppa i sig kan man inte sluta förrän man blir nödd och tvungen. En beroende person kan inte botas utan måste helt enkelt lära sig att leva utan sin drog. Det är alltså inget känslomässigt behov utan ett fysiologiskt, ända nere på cellnivå.

Alla som dricker alkohol är inte alkoholister, och alla som äter socker är inte heller sockermissbrukare. Men socker innehåller absolut ingenting som vår kropp behöver, tvärtom, det är en produkt som är helt befriad från vitaminer, mineraler, fibrer och andra näringsämnen. WHO har kommit ut med en rapport där de med stöd av forskning säger att vi i västvärlden drastiskt måste sänka vår sockerkonsumtion på grund av alla sjukdomar och krämpor som den orsakar. Raden av sjukdomar som direkt eller indirekt orsakas av socker är nämligen skrämmande lång, med diabetes i spetsen. (Finland och Sverige toppar listan över barn och ungdomar som insjuknar i diabetes.) Alltför hög sockerkonsumtion rör de allra flesta människorna i hela västvärlden, även om långt ifrån alla är sockerberoende.

Man kan använda dessa screeningfrågor för sockermissbruk eller sockerberoende. Att tänka på är att "sötsaker" går att byta ut mot bröd, flingor, pasta, frukt, läsk och dylikt.
  1. Har du, under senaste året, någonsin ätit mer "sötsaker" än du tänkt dig och/eller fortsatt använda "sötsaker" när du inte tänkt dig det?
  2. Har du, under senaste året. försummat några av dina vardagliga åtaganden på grund av att du ätit för mycket "sötsaker"?
  3. Har du, under senaste året, känt att du vill eller behöver ändra ditt sätt att äta eller handskas med "sötsaker"?
  4. Har någon, under senaste året, till exempel familj eller vänner, klagat på hur mycket eller när du äter "sötsaker"?
  5. Har du, under senaste året, någonsin varit helt upptagen av tankar på när du skall få äta eller köpa "sötsaker"?
  6. Har du, under senaste året, någonsin använt "sötsaker" för att lindra känslomässigt obehag såsom nedstämdhet, ilska eller tristess?
Svarar man "ja" på 4 eller fler av frågorna är risken stor att man har utvecklat ett missbruk eller beroende.

2 kommentarer:

  1. Socker är inte så farligt! Artikeln jämställer socker m heroin, ett resonemang som luktar Sanna Ehdin, bluffhomeopaten. Läs på!

    Socker ger smak och energi, väldigt mycket mer kroppseget än t ex syntetiska sötningsmedel.

    SvaraRadera
  2. Till Adebisi:
    Nej så länge man äter socker i rätt mängd är det inte så farligt. Men äter man för mycket och för ofta kan det skapa ett beroende och det är ju det texten handlar om. En varning för att inte äta för mycket...

    SvaraRadera