torsdag 21 oktober 2010

Vad är fett?

Fett är en viktig energikälla för våra kroppar och rätt sorts fett i rätt mängd är avgörande för att vi ska må bra. Många skulle må bättre av att äta mindre fett. Men för de flesta är det ännu viktigare att byta till rätt sorts fett, det vill säga att äta mindre mättat och mer omättat fett. För mycket fett kan leda till övervikt och mycket mättat fett kan leda till hjärt- och kärlsjukdom. En enkel tumregel är att välja mjukt fett istället för hårt. I allmänhet kan man säga att ju hårdare ett fett är i rumstemperatur desto mer mättat fett innehåller det. Byt alltså smöret mot nyckelhålsmärkt margarin och använd flytande margarin eller olja när du lagar mat om du vill äta hälsosamt!

Fett är det energirikaste näringsämnet för kroppen. 1 gram fett innehåller 9 kcal vilket är mer än dubbelt så mycket som 1 gram kolhydrat eller protein. Fett delas in i tre olika sorters fettsyror - mättat fett, enkelomättat fett och fleromättat fett. De mättade fettsyrorna får du via kött, ost och mjölkprodukter. Eftersom forskningar visar på att de mättade fettsyrorna ökar kolestrolinnehållet i blodet rekommenderas man att begräna intaget av denna typen av fett. De omättade fettsyrorna (enkelomättat och fleromättat) får du från olivolja, nötter, kärnor, avokado samt vegatabiliska oljor och fet fisk.

Inte nog med att fett fungerar som bränsle för kroppen fungerar de även som byggstenar i kroppen. Fett behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler och tillverka hormoner och hormonliknande ämnen. Fett behövs också för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K.

Övrigt som är bra att veta om fett:
• Fett har en mättande effekt eftersom det frigör "må-bra" hormonet serotonin. Om du äter mycket snabba kolhydrater (t.ex. socker) under samma måltid triggar detta dock igång aptiten.

• Kroppens största energidepå består av fett. Vid svält använder kroppen den som extra energikälla. Och såklart tvärtom, vid för stort intag energi lagras fett.

• Älska Omega 3! :)

• Energiförbrukningen är lägre när man äter fett än proteiner och kolhydrater. (Mindre värmeproduktion behövs vid förbränning av fett).

• Stort intag av snabba kolhydrater (socker) tillsammans med mycket mättat fett leder till övervikt. Detta i sin tur ökar risken för hjärt- kärlsjukdomar, högt blodtryck, diabetes m.m.

• Äter du för lite fett sjunker hormonproduktionen, cellerna blir lidande, du får skörare muskler, intaget av vitaminer (A, D, E och K) samt antioxidanter minskar. Vilket i sig får konsekvenser.

1 kommentar: